Een veelgestelde vraag van spaarders is: hoeveel rente krijg ik op mijn spaargeld? Het antwoord is simpel: dat hangt af van wat je wilt doen met je geld en wat je daarvoor wil betalen. Wil je je spaargeld veilig stellen of riskant beleggen? Of misschien de voorzichtige optie kiezen?
De rente die je ontvangt op je spaargeld is voornamelijk afhankelijk van twee factoren: het rentepercentage op je rekening en het bedrag dat je spaart. Hoe meer geld je spaart, hoe meer rente je ontvangt. Als je je geld langere tijd spaart, zul je meer rente verdienen dan als je je geld maar voor enkele maanden spaart. Banken hanteren een minimum spaarbedrag van €50 tot €100, zodat zij zeker zijn dat je geld veilig staat.
Vast of variabel rentepercentage?
Je moet eerst kiezen of je je spaargeld in een rekening wil storten met een vast of een variabel rentepercentage. Bij een rekening met een vast rentepercentage krijg je per maand of per jaar hetzelfde rentepercentage. Bij een variabel rentepercentage neemt de rente die je ontvangt toe of af, afhankelijk van de marktontwikkelingen. Wat voor soort rentekoers je kiest, hangt af van hoeveel risico je bereid bent om te nemen met je spaargeld.
Spaardeposito of spaarrekening?
Naast het rentepercentage is het ook belangrijk om te kiezen welke spaarvorm op jouw lijf geschreven is. Wil je een relatief korte spaartermijn, bijvoorbeeld 1-3 jaar? Kies dan voor een spaardeposito. Wil je je geld juist voor een langere tijd veilig laten staan? Kies dan voor een spaarrekening. Bij een spaardeposito is het belangrijk om per waarschuwingsdatum je spaargeld op tijd te verlengen, anders vervalt de rentebetaling. Bij een spaarrekening kan je op elk moment over je geld beschikken.
Hoe bepaal je de rente?
De manier waarop je de rente bepaalt op je spaargeld hangt af van hoeveel tijd je bereid bent om je geld te laten staan. Als je van plan bent om je geld langdurig te sparen, heb je het meeste baat bij een rekening met een vast rentepercentage. Hierbij krijg je gedurende de looptijd van je spaarrekening steeds hetzelfde rentepercentage. Als je echter van plan bent om je geld maar voor korte tijd te sparen, kies dan een variabel rentepercentage. Hier is de rente over het algemeen hoger, omdat je meer risico neemt. Door je spaargeld over meerdere verschillende spaarproducten te verdelen, kun je een hogere rente behalen.
Voordelen van spaargeld
Het sparen van geld heeft meerdere voordelen. Ten eerste is het rentepercentage aantrekkelijk. Als je je geld in een korte tijd wilt sparen, is het verstandig een variabel rentepercentage te kiezen. Hier kun je vaak meer rente mee verdienen. Ten tweede is het veilig. Zelfs als je geld in een spaarrekening staat, staan je spaartegoeden gegarandeerd bij de bank. Ten derde ben je vrij om je spaargeld op ieder moment weer op te nemen, of je het nu na een maand of na 10 jaar opneemt. Ook kun je veel verschillende spaarproducten uitproberen zonder dat je geld kwijtraakt.
De risico’s van spaargeld
Hoewel als je je geld spaart een aantal voordelen hebt, zijn er ook enkele risico’s verbonden aan spaargeld. Allereerst worden rente en spaargeld onderworpen aan inflatie. Inflatie is de stijging van de kosten van goederen en diensten. In de loop der jaren verdien je steeds minder met je spaargeld. Daarnaast kan de rente afnemen als de marktontwikkelingen ongunstig zijn. Op een spaardeposito mag de bank de rente maximaal één keer per jaar verlagen. Als je spaargeld bij een spaarrekening hebt, kan de rente zelfs nog lager zijn. Als dit gebeurt, is het verstandig om je spaargeld op te nemen en een ander spaarproduct te zoeken.
Hoeveel rente krijg ik op mijn spaargeld?
Er is geen eenduidig antwoord op de vraag hoeveel rente je krijgt op je spaargeld. Als je je geld op een spaarrekening met een vast rentepercentage wil storten, krijg je een bepaald rentepercentage. Als je je geld op een spaardeposito wil storten, kan de rente variabel zijn en afhankelijk van de marktontwikkelingen. Ook het bedrag dat je spaart is van belang. Hoe meer geld je spaart, hoe meer rente je krijgt. Maar je moet wel rekening houden met de risico’s die aan spaargeld verbonden zijn. Als je je spaargeld voor een langere periode op een spaarvorm wil sparen, raden we je aan eerst goed te informeren.