Wat zijn de risico’s van crowdfunding?

Crowdfunding is een populaire manier voor startups en andere bedrijven om geld te verkrijgen voor hun projecten. Crowdfunding is ook interessant voor particulieren omdat het een goede manier is om geld te verdienen of om een project te steunen waar ze in geloven. Er zijn echter veel geldenrisico’s die verbonden zijn aan het gebruik van crowdfunding. In dit artikel zullen we kijken naar de risico’s en waarom je ze in overweging moet nemen voordat je begint met crowdfunden.

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding is een manier om geld te verzamelen voor een project of towards een bedrijf. Het is een online tool die bedrijven, particulieren, gemeenschappen en andere organisaties helpt bij het verzamelen van geld voor een project. Kort gezegd is crowdfunding een moderne vorm van het oude concept van vraag en aanbod. Men stelt online een project voor en zoekt specifieke donaties om het tot stand te brengen of om geld in te zamelen voor een specifiek doel.

Verschillende typen crowdfunding

Er zijn verschillende soorten crowdfunding die je kunt gebruiken afhankelijk van je behoeften en doelstellingen. Dit zijn de meest voorkomende:

Rewards-based crowdfunding

Rewards-based crowdfunding is een veel voorkomend type crowdfunding waarbij mensen geld doneren in ruil voor een beloning of een product. Deze crowdfunding is populair bij startups omdat het een goede manier is om wat aandacht te genereren en een aantal donaties te krijgen. De beloningen zijn meestal producten of een eenmalige service, afhankelijk van wat je aanbiedt.

Donation-based crowdfunding

Donation-based crowdfunding is vergelijkbaar met rewards-based crowdfunding, maar in plaats van een beloning, ontvangen mensen niets voor hun donatie. Deze vorm van crowdfunding is voornamelijk gericht op goede doelen of het financieren van een project. Omdat mensen niets in ruil voor hun donatie krijgen, moeten bedrijven ervoor zorgen dat hun verhaal authentiek is, inspirerend en op een manier die mensen aanzet tot donatie.

Investment-based crowdfunding

Investment-based crowdfunding is eigenlijk een vorm van zakelijk crowdfunding. In plaats van een beloning of donatie ontvangen mensen aandelen in het bedrijf als tegenprestatie voor hun investering. Deze vorm van crowdfunding is populair bij jonge bedrijven die meer kapitaal nodig hebben om hun bedrijf te laten groeien. Investment-based crowdfunding is een populaire keuze voor bedrijven die op zoek zijn naar meer financiƫle stabiliteit.

Risico’s van crowdfunding

Hoewel crowdfunding een goede manier is om geld te verdienen, er zijn ook wat risico's verbonden aan. Hieronder volgen enkele van de meest voorkomende risico’s van crowdfunding.

Mislukking van het doel en project

Hoewel crowdfunding een goede manier is om geld bijeen te brengen voor een project, is er een mogelijkheid dat het project niet het beoogde doel behaalt. Crowdfunding-platforms staan gebruikers vaak toe om foto’s en video’s te delen om hun project te verkopen aan donateurs, maar de mogelijkheid bestaat altijd dat er te weinig geld wordt verzameld. Dit betekent dat iedereen die een bijdrage heeft geleverd geen geld terugkrijgt en dat het project dat je ondersteunt nooit van de grond komt.

Valsspelen

Helaas is frauduleus gedrag vaak geassocieerd met crowdfunding. Frauduleuze bedrijven kunnen een project met slechte motivaties opzetten met als doel mensen te bedriegen. Het is belangrijk om je verdiepen in de bedrijven waarin je geld investeert en om er zeker van te zijn dat het bedrijf loyaal is aan jou als investeerder. Vergeet ook niet om de algemene algemene voorwaarden van het crowdfunding-platform te lezen voor je je geld erin investeert.

Nep-anderzijds

Nep-anderzijds is het gebruik van een nep-ondersteuners om meer geld te verdienen met crowdfunding. Hookers zijn bedrijven of individuen die geld doneren met als doel geld terug te verdienen met een crowdfunding-project. Dit is illegaal en gaat ten koste van de gelden die de echte donateurs doneren. Als je een crowdfunding-project begint, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat al je supporters echt zijn.

Conclusie

Crowdfunding is een krachtige tool om geld bijeen te brengen voor bedrijven, projecten of goede doelen. Maar er zijn risico's verbonden aan het gebruik van crowdfunding, waaronder mislukking van het doel en het project, frauduleus gedrag, nep-anderszijds en meer. Als je gebruik maakt van crowdfunding, is het belangrijk om de risico's in het achterhoofd te houden en zorgvuldig te overwegen welke stappen je moet nemen om te zorgen voor een succesvolle en veilige ervaring met crowdfunding.

Plaats een reactie