Waarom zou ik duurzaam willen investeren?

Citeer tot maximaal 6 bronnen.

Duurzaam beleggen is de laatste jaren steeds populairder geworden. Investeren in bedrijven die een positieve bijdrage leveren aan milieu en maatschappij lijkt voor sommigen een interessant en essentieel onderdeel te zijn geworden van hun beleggingsstrategie. Er zijn talloze redenen waarom je zou overwegen om duurzaam te beleggen, van het voorkomen van klimaatverandering over het verbeteren van toegang tot gezondheidszorg tot het voorkomen van vervuiling en het versterken van gemeenschappen. Maar voordat je overweegt te investeren in duurzame producten, is het belangrijk om te weten wat duurzaam beleggen precies inhoudt en waarom het de juiste keuze voor u kan zijn. Dit artikel zal de voordelen van duurzaam beleggen uitleggen, waarom het belangrijk is en hoe je het kunt doen.

Wat is duurzaam beleggen?

Duurzaam of verantwoord beleggen is een manier om geld te beleggen dat ook een sociaal, milieuvriendelijk en/of ethisch doel nastreeft. In tegenstelling tot traditioneel beleggen, waarbij het uitsluitend gaat om het opbouwen van vermogen, gaat duurzaam beleggen ook over het onderzoeken welke bedrijven zich verantwoordelijk gedragen en welke producten of activiteiten verantwoord zijn voor de aarde. Het kan beleggen in bedrijven die ecologisch verantwoorde producten maken of produceren, zoals zonnepanelen, en het kan ook het weigeren om te beleggen in bedrijven die gebruikmaken van kinderarbeid of een negatieve impact hebben op het milieu. Het doel van duurzaam beleggen is om investeringen te maken die niet alleen rendement opleveren, maar ook een positieve bijdrage leveren aan de wereld.

Waarom zou ik duurzaam willen beleggen?

Duurzaam beleggen biedt vele voordelen:

U voelt zich meer verbonden met uw beleggingen.

Veel mensen voelen zich meer verbonden met hun investeringen als ze weten dat de bedrijven waarin ze beleggen de wereld op een positieve manier beïnvloeden. Door uw geld te investeren in bedrijven die actief betrokken zijn bij een bepaalde maatschappij, sector of gemeenschap, voelt u zich meer betrokken bij uw beleggingen. Bovendien voelt het goed als je weet dat je geld staat voor waarden waarin je gelooft.

U kunt milieuvoordelen realiseren.

Duurzaam beleggen is een manier om bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Het kan helpen bij het vergroten van de innovatie en productie van energiebesparende technologieën, met als gevolg de afname van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Als u bijvoorbeeld in bedrijven belegt die energiebesparende apparaten produceren, of in bedrijven die werknemers aanmoedigen om te fietsen in plaats van te autorijden, draagt​u bij aan het verminderen van het vervuilende effect van auto’s.

U kunt rekening houden met de maatschappij en het milieu.

Veel bedrijven engageren zich in maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Ze streven naar investeringen die economisch rendabel zijn, terwijl ze ook rekening houden met leefomstandigheden, diversiteit, gelijke kansen, talentontwikkeling en milieu. Door uw geld te investeren in bedrijven die in MVO investeren, steunt u niet alleen de onderneming, maar draagt u ook bij aan een positieve verandering in de wereld.

U krijgt een betere terugkeer.

Hoewel het rendement op duurzame beleggingen misschien aanvankelijk lager is, zal het met de tijd stijgen. Veel bedrijven die gebaseerd zijn op duurzame activiteiten – zoals recycling, energie-efficiëntie en biologische landbouw – hebben de neiging de wereldwijde markten te versterken. Onderzoek toont ook aan dat bedrijven die actief betrokken zijn bij goede doelen een hoger rendement kunnen opleveren dan hun traditionele tegenhangers1.

Hoe doe ik duurzaam beleggen?

Duurzaam beleggen is eenvoudiger dan het klinkt. Het beste is om te beginnen met het vinden van een gerenommeerde vermogensbeheerder met ervaring in duurzaam beleggen. Een vermogensbeheerder zal verschillende duurzame beleggingsproducten aanbieden die laten zien waarin u kunt beleggen. U kunt ervoor kiezen om alleen in duurzame producten te beleggen, of u kunt ervoor kiezen om aandelen van bepaalde duurzame bedrijven direct in uw portefeuille op te nemen. Bij het maken van een beleggingsplan is het ook belangrijk om rekening te houden met uw personaal financiële situatie. Zorg ervoor dat uw portefeuille in balans en gediversifieerd is om het risico op investeringen te verminderen.

Duurzaam beleggen is meer dan alleen maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het biedt de mogelijkheid om investeringen te doen die rendabel zijn, tegelijkertijd bijdragen aan een betere wereld. Door in duurzame fondsen, aandelen en obligaties te investeren, helpt u bij het creëren van een duurzame economie, terwijl u er ook profiteert van een betere financiële toekomst.

1. Alerasool, Defne. “Duurzaam beleggen: hoe gebruik je het voor rendement ?” Beleggen – NerdWallet, 29 maart 2020, https://www.nerdwallet.com/article/investing/how-to-start-sustainable-investing-for-return

Plaats een reactie