Wat zijn private equity-beleggingen?

Private equity-beleggingen, ook wel particuliere equity-belegging, betekent dat het zoeken van financiële middelen, zoals kapitaal of leningen, van investeerders of fondsen naar bedrijven of organisaties die geen beursgenoteerd zijn. Dit kan verschillende bedrijven betreffen, waaronder start-ups, kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s), zelfs zeer grote internationale bedrijven. Het komt allemaal neer op het op het verkrijgen van financiële middelen van een andere bron dan de effectenmarkt.

Private equity-beleggingen worden veelal uitgevoerd door institutionele investeerders zoals beleggingsfondsen, private equity-fondsen, pensioenfondsen, verzekeraars en andere financiële instellingen. Deze fondsen storten vervolgens geld in een of meer private equity-deals en nemen vervolgens een aandelenbelang in het bedrijf. Het doel van deze investeringen is om een hoge, lange-termijnrendements te verkrijgen.

Waarom zijn private equity-beleggingen interessant?

Private equity-beleggingen zijn interessant voor zowel investeerders als bedrijfseigenaren. Investeerders zoeken naarf veelzijdige investeringsmogelijkheden met betere rendementen. Voor bedrijfseigenaren betekent private equity dat zij enthousiaste, ervaren partners krijgen, die in hun bedrijf investeren en die dedicatie bieden in hun strategieën.

De meeste investeerders willen ook betrokken zijn bij de ontwikkeling van het bedrijf. Ze kunnen advies geven, kennis delen en bestaande bedrijfsprocessen verbeteren. Bovendien kunnen hun bijdragen ertoe leiden dat het bedrijf winstgevender of duurzamer wordt. Belangrijk is dat de doelen aansluiten bij zowel de strategie van de investeerder als de eigenaren.

Private equity-beleggingen kunnen bedrijven ook dekken tegen fluctuaties in de markt en de geleverde investeringen financieren. In sommige gevallen kunnen investeerders kostbare nieuwe innovaties financieren die leads opleveren tot groei en winstgevendheid. Niet alleen financiële middelen worden toegevoegd, maar ook ervaring, kennis en kapitaal.

Hoe doe je private equity-beleggingen?

Het proces bij het doen van private equity-beleggingen kan complex zijn. Heel veel verschillende factoren moeten worden meegenomen in de beoordeling, vergelijking, onderhandeling en uiteindelijke beslissing over wat het beste is voor de investeerder en het bedrijf. Om deze redenen is het aan te raden om hulp in te schakelen van specialisten zoals financiële adviseurs of bankiers.

Bij het zoeken van private equity-fondsen kom je vaak uit bij dezelfde financiële bedrijven als bij het zoeken van andere investeringsmogelijkheden. Dit betekent dat er diverse online fintech-oplossingen beschikbaar zijn voor het ontdekken van private equity-aanbieders, zodat je precies kunt zien welke firms geschikt zijn voor je investeringsstrategie en hoe je contact met ze kunt opnemen. Er zijn ook organisaties die een op maat gemaakte zoekervaring bieden die de mogelijkheid bieden om snel bedrijven uit deze sector te vinden en te filteren down naar de beste matches.

Het is ook belangrijk om te weten dat private equity-investeringen niet lager zijn dan andere soorten investeringen. Er is dus wat meer informatie nodig over bedrijven en hun toekomstige verwachtingen. Hierbij komt ook kijken dat je alle verplichtingen en latere termijnen bijhoudt.

Voor- en nadelen van private equity-beleggingen

Net als bij elke andere vorm van investering, zitten er voor- en nadelen aan private equity-beleggingen. Voor- en nadelen voor elke partij moeten worden meegenomen en overwogen om te bepalen of het ergens goed voor is.

Investeerders kunnen steunen op hun ervaring of kennis, terwijl bedrijven in ruil daarvoor onafhankelijke financiële middelen ontvangen. Echter, aan private equity-beleggingen zijn ook enkele risico’s verbonden. Het grootste risico voor investeerders is dat ze niet kunnen verkopen en geen toegang hebben tot de liquiditeit, naast het feit dat de waarde ook fluctueert. Voor bedrijven betekent het deling van de controle over de eigenrichting. Bovendien gaan er strenge verplichtingen gepaard met het ontvangen van financiële middelen.

Private equity-beleggingen zijn een prima manier om aanvullende financiële middelen aan te boren die bedrijven helpen te groeien en kan de rendementen voor investeerders aanzienlijk verbeteren.De verschillende belangrijke elementen, waaronder de risico’s en de mogelijke waardecreatie moeten echter allemaal worden overwegen als je een private equity-investering overweegt.

Plaats een reactie