Wat is het verschil tussen aandelen en obligaties?

Het verschil tussen aandelen en obligaties is een vorm van financiële verschillen die potentiële geldbeleggers helpt bij het maken van een uitgebalanceerde portefeuille. Beide opties bieden investeringskansen, maar in verschillende gebieden. Wanneer u wilt beslissen of u aandelen of obligaties wilt kopen, is het belangrijk om hun kenmerken en nadelen te begrijpen. Hieronder vindt u een basisuitleg van wat aandelen en obligaties zijn, waarom beide opties interessant zijn en hoe u hiermee kunt beleggen.

Aandelen

Aandelen zijn, kort gezegd, in een bedrijf. Door in een bepaald bedrijf aandelen te kopen, krijgt u het recht als eigenaar om mee te doen aan de verdeling van winst, waardoor u een bepaald gedeelte krijgt als de bedrijvenwinst of dividenden uitkeren. Terwijl aandelen bij andere variabele waardes worden geboekt, worden ze gereguleerd door de wetgeving met betrekking tot eigendom van effecten. Bij het kopen van aandelen maakt u deel uit van het bedrijf of krijgt u zelfs zeggenschap. ISAs, bedrijfspensioenplannen en individuele pensioenrekeningen zijn enkele voorbeelden van belangrijke manieren waarop u aandelen kunt beleggen.

Aandelen bieden potentieel voor een hogere tegenrekening, waarmee uw geïnvesteerde geld door de jaren heen kan opgebouwd worden. Aandelen hebben echter ook voor- en nadelen wat betreft het risicoprofiel en hun rendement. Hoewel aandelen potentieel hebben voor een hoog rendement, bestaat het risico dat hun waarde daalt. Er bestaat geen garantie dat dit niet gebeurt. Aandelen zijn vaak volatiel en zijn gevoelig voor externe stimulus. Hoewel de voor- en nadelen aanzienlijk kunnen verschillen, zijn aandelen een gewaardeerd onderdeel van een investeerdersportefeuille.

Obligaties

Obligaties zijn een investeringsmiddel waarmee particuliere geldbeleggers hun geld kunnen lenen aan bedrijven, ondernemingen, overheden of de overheid, waarbij zij een kleine vergoeding krijgen voor hun geleende geld. Dit is de schuldbekentenis. De vergoeding die te combineren is met de obligaties is van invloed op het rendement. Als u een obligatie koopt, verwacht u een vaste rente over de geïnvesteerde periode. Aan het einde van de looptijd moet de emittent (het bedrijf dat de schuldbekentenis heeft uitgegeven) deze schuldbekentenis afkopen voor de geplande hoeveelheid geld. Er bestaat echter geen garantie dat de emittent deze schuldbekentenis ooit afkoopt. De obligatierekening is geregeld door de overeenkomst van de schuldbekentenis.

Bovendien, terwijl aandelengebaseerde indexfondsen vaak voor of na vergoedingen toe voor of na een specifieke benchmark index, Individuele obligatieindexfondsen bieden beleggers een risicospreiding als alle obligaties worden gekocht in een obligatieindexfonds. Dit indexfonds vereenvoudigt ongebruikelijk grote obligatiecontroles, die anders niet economisch rendabel zouden zijn.

Obligaties kunnen ook nuttig zijn bij het compenseren van aandelenrisico’s. Terwijl sommige beleggingsgoeroes stellen dat vrijstellingen moeten worden gebruikt om uitindexeerd te worden in aandelen, mogen anderen geloven dat enigszins beleggen in obligaties een eenvoudige manier is om portfolios te stabiliseren om grote druk en mogelijk dalende beurzen te voorkomen.

Waarom is het interessant?

Beide aandelen en obligaties zijn waardevol en hebben een bepaald niveau van rendement, risico en (voor beleggingen in het buitenland) valutarisico. Uiteraard kunt u betere resultaten behalen als u beide investeringsoplossingen combineert. Wanneer u aandelen en obligaties combineert, is het belangrijk dat u het juiste evenwicht kiest tussen de twee, afhankelijk van uw risicoprofiel. Terwijl de portefeuilles die voornamelijk uit aandelen bestaan potentieel het hoogst rendement bieden, maar het hoogste risico hebben, bieden obligatiekapitaal kleinere, maar meer regularisering

Voor nieuwe beleggers kan de combinatie van aandelen en obligaties worden gebruikt om hun risico’s te spreiden. Dit betekent dat de investeringen gespreid zijn over verschillende sectoren en brutomarkten, waardoor mogelijk algemeen marktrisico wordt verminderd. Ook kunnen beleggers hun portefeuille mixen afhankelijk van hun investeringsdoelstellingen. Hoge potentiële rendementen kunnen worden gecombineerd met lagere risico’s, waardoor de samenstelling wordt toegeschreven aan de financiële doelstelling. Investeerders mogen hun beleggingen aanpassen en verhogen wanneer hun carrière of financiële doelstellingen evolueren. Hierdoor kunnen financiële doelen gemakkelijker worden bereikt, gezien door investeringsomstandigheden te overwegen en hen in staat te stellen hun portefeuille te vergroten.

Hoe doe je het?

Als u klaar bent om in aandelen of obligaties te investeren, moet u een broker selecteren die gespecialiseerd is in het verbinden van consumenten met het marktrapport dat nodig is om te beleggen. U moet echter altijd goed uw keuze en zorgvuldigheden nagaan voordat u bij een bepaalde broker belegt. Bovendien, terwijl u aan de slag gaat met het kiezen van een broker, overweeg dan het openen en gebruikmaken van een Makelaar Rekening (Tax Information Deter, TID). Dit is een soort rekening die speciaal is bedoeld om te beleggen in aandelen of obligaties, waarmee u krijgt een gedetailleerd overzicht van waar, wanneer en hoeveel u in investeringen bent ingestapt en verkocht.

Hoe maakt u een juiste verdeling? Het is belangrijk dat u portefeuilles aanpast aan uw leeftijd, beleggingshorizon en doelstellingen, een soort ‘regel van de derde’. Dit betekent meestal dat het merendeel van uw portefeuille (60-80%) bestaat uit aandelen. De resterende obligaties (20-40%) bieden de draagkracht gedurende periodes van economische volatiliteit. Voor investeerders die een kortere horizon hebben, kan het nuttig zijn om meer pensioenen of investeringen met lagere risico’s te hebben. Aan de andere kant, voor investeerders met een langere investeringshorizon biedt het meer neutralisering met meer aandelen. Dit kan risico’s verminderen in variabele markten die langere periodes anker.

Voordat u aandelen of obligaties koopt, moet u een uitgebreide analyse doen voor elk en ieder van hen. Beide kunnen gevoelig zijn voor externe stimulus, waaronder veranderingen in de economie, bedrijfsberichten, de prestaties van een specifiek bedrijf en vele anderen. Beleggers hebben ook verschillende financiële doelen, waaronder het verkrijgen van een vette beloning, het verminderen van de inflatie of een combinatie van beide. Als u in verwarring bent, kunt u overwegen deskundige advies in te winnen om u te helpen bij het bepalen van wanneer bepaalde investeringen het beste zijn.

Het kiezen van aandelen of obligatiesmogelijkheden is een uitdaging, maar het is een waarvan de moeite waard is. Wanneer u zich bewust bent van de verschillende voor- en nadelen van beide investeringen, kunt u de juiste keuzes maken voor uw financiële doelstellingen. Door beide investeringen te combineren, kunt u een divers portefeuille maken die nuttig is voor uw financiële investeringsdoelstellingen.

Plaats een reactie